Zaterdag 9 maart 2024 – 20:00 uur      – Voor toegangskaarten, klik hier

Het Gentse kamerkoor El Grillo beheerst met twintig zangers het volledige ‘a capella’ gamma, dus zonder muziekinstrumenten. Voor ons brengen ze het programma “MISERERE – Passietijd in de Renaissance”.

Polyfonie (meerstemmigheid) is als kristal. Wanneer je met een natte vinger over de rand van een kristallen glas wrijft, dan ‘zingt’ het. Het geluid varieert, afhankelijk van het soort kristal, de snelheid, de druk, de vorm van het glas en hoeveel het glas gevuld is. Een begenadigd componist tovert met verschillend vibrerende kristalglazen een wonderbaarlijke compositie, waarbij alle stemmen (sopraan, alt, tenor, bas) hun eigen melodie hebben en toch onafhankelijk klinken, soms zelfs met een verschillend ritme. Polyfonie kan 4-, 5- … tot 12-stemmig zijn!

Kijk en luister even mee:

Het programma bestaat uit lamentaties voor de Passietijd van illustere Italiaanse polyfonisten zoals Tiburtio Massaino, Carlo Gesualdo en Gregorio Allegri. Speciaal voor deze uitvoering brengt het koor ook een compositie van de Rumbeekse componist Adriaan Willaert (1490-1562), kapelmeester in de San Marco basiliek in Venetië!

‘Miserere Mei, Deus’ is één van de bekendste composities van Gregorio Allegri. Dit staat ook op het programma van het openingsconcert:

Prachtige muziek, eeuwen oud, om een kerk van een eeuw oud te herdenken. Zorg dat je erbij bent!

Het voorprogramma met orgelmuziek van Adriaan Willaert, om 20u, wordt verzorgd door organist Dirk Blockeel.

Wij organiseren dit openingsconcert in nauwe samenwerking met  de Cultuurwerking ‘Oekene Inviteert’, en met de steun van de Adriaan Willaert Stichting.

Praktisch:

 • TOEGANGSKAARTEN
  • Inclusief receptie met de uitvoerders: €20.
  • Jonger dan 25j. in het kader van ‘Niet alleen Elvis Blijft bestaan’: €10
  • Vrijetijdspas €10.
  • Kinderen -12 jaar gratis indien vergezeld van een betalend ticket
  • Ongenummerde plaatsen
  • Kerkdeuren open om 19:30u
  • Voorprogramma om 20u: Orgelmuziek van onder meer Adriaen Willaert door organist Dirk Blockeel