TICKET VERKOOOP BEGINT VANAF 15 JUNI 2024

Vrijdag 11 oktober 2024 – 20:00 uur 

Van madrigale eenstemmigheid tot meerkorige pracht

in samenwerking met Cultuurwerking ‘Oekene Inviteert/ oekeneNV.be

Het ensemble Gloriosus is een vocaal en instrumentaal professioneel barokgezelschap, dat garant staat voor intense beleving en krachtige retorische uitvoeringen van hoofdzakelijk barokmuziek.

De componisten voor dit concert zijn Heinrich Schütz, die hoofdzakelijk in Dresden actief was, en in het eerste deel Joan Cererols, één van de belangrijkste componisten van het Spaanse Montserrat. Die Catalaanse tradities zien we ook nog terug in de composities van Lopez en Valls, om daarna verder te gaan met  de leermeesters van hun generatie in Italië zoals Monteverdi en Gabrieli. De latere compositorische evolutie illustreren we met een motet van Welter, in wiens werk nog steeds datzelfde instrumentarium wordt gehanteerd.  Bijna allemaal composities die zelden worden uitgevoerd en volledig passen in het tijdskader qua tekstschilderende behandeling en vertellende instrumentatie!

Dirigent Patrick Debrabandere

Pure en emotionele expressie door een gloednieuw professioneel barokensemble, zowel vocaal als instrumentaal, dat is het Ensemble Gloriosus uit Gent.  De zin voor uitpuring, tekstuele retoriek, diepgang en verbondenheid resulteert in belevingsvolle en glansrijke concerten, door professioneel gevormde zangers als Veerle Van Roosbroeck, Pieter De Praetere, Pieter Coene, Bart Uvyn en Jonathan De Ceuster naast verfijnde en gedreven musici  zoals Ortwin Lowyk, Jan Devlieger, Joren Elsen in een intens gevoel van samenhorigheid.  Het Ensemble Gloriosus staat onder leiding van Patrick Debrabandere.

Het programma omvat een dubbelkorig ‘Alleluja! Lobet den Herren in seinem Heiligtum’ van Heinrich Schütz. In de tweede helft van de 16de eeuw ontwikkelt zich op het muzikale vlak een zoektocht naar vormen van expressie en bezetting. In dit programma gaan we op zoek naar de compositorische en instrumentale tendensen, maar bovenal naar de kenmerken binnen de Europese muzikale context uit die eeuw, en hoe lang die invloed merkbaar blijft. Elk werk vormt op zichzelf een unieke parel, die met de juiste kadering met tijdgenoten een verbindende toelichtende functie krijgen.

Luister mee naar een muziekmoment uit “Alleluja! Lobet den Herren” – dit wordt gebracht tijdens het herfstconcert door het Ensemble Gloriosus

En een luistermoment van  het Ensemble Gloriosus:

Prachtige muziek, eeuwen oud, om een kerk van een eeuw oud te herdenken!